De oude gasfabriek op het NRE-terrein in Eindhoven wordt getransformeerd tot een bruisend stukje stad waar wonen, werken en recreëren hand in hand gaan.
De gemeente Eindhoven heeft in de zomer van 2017 een bieding uitgeschreven voor gebouw 8, één van de laatste leegstaande oude fabriekspanden. Marktpartijen kregen de gelegenheid hun visie, inclusief biedingsprijs, programma en ontwerp in te dienen.
Gebouw 8, het ketelhuis, was oorspronkelijk het hart van de gasfabriek. Van hieruit werden alle gebouwen van energie voorzien. Ook geografisch staat het gebouw in het midden van het NRE-terrein.
Om de rol van het gebouw als hart van de wijk kracht bij te zetten, is het maken van een stedenbouwkundig accent op deze plek gewenst. Hierdoor ontstaat de landmark, die het terrein op die plek nodig heeft.
Dit wordt gedaan door het bestaande gebouwtje te voorzien van een ‘optopping’, die in uitstraling en materiaalgebruik contrasteert met het bestaande, maar verwijst naar het industriële verleden van het terrein. De contouren van de daklijn zijn een abstracte herhaling van de bestaande daklijn, waardoor het karakter van het bestaande erfgoed in zijn essentie wordt versterkt.
In het verleden waren de hoogtes van de verschillende gebouwen op het NRE-terrein zeer divers. De oude fabrieksgebouwen toonden een grote coherentie in bouwhoogte, maar ze werden geflankeerd door schoorstenen en de imposante gashouders ‘David en Goliath’, die voor zichtbaarheid en herkenbaarheid van het gebied binnen de grote stedelijke context zorgden.
Het gas dat op het terrein werd opgeslagen had een belangrijke toepassing in verlichting. Deze historie komt weer tot leven als het donker wordt en het gebouw zich opent en gaat stralen als een lichtbaken.
Het behouden van het oorspronkelijke gebouw draagt bij aan een duurzame inrichting van de gebouwde omgeving. Het blijft voor de stad bewaard en laat samen met de nieuwe toevoeging de gelaagdheid van de historie van het NRE terrein zien. Het gebied is in de geschiedenis voortdurend in transformatie geweest om steeds aan de veranderende behoeften te voldoen en die traditie wordt met deze ingreep voortgezet.
Energetisch ontstaat door onze aanpak een gebouw dat aan alle hedendaagse eisen kan voldoen. Er wordt een nieuwe gevel gemaakt, die het gebouw van genoeg daglicht voorziet en de lamellen zorgen voor zonwering om de kans op oververhitting te voorkomen.
In het belang van complementaire functies, aanvullend aan de reeds aanwezige woningen en bedrijvigheid, biedt DAVID. plaats aan diverse functies.
De begane grond biedt plaats aan de ontvangst voor de Okko broedplaats en een bistro / koffiebar, die toegankelijk is voor publiek. De eerste, tweede en derde verdieping vormen de creatieve broedplaats voor Okko. Deze studio bestaat uit diverse werkplekken en vergaderfaciliteiten. De vierde verdieping biedt ruimte aan een vernieuwend, ambachtelijk food-concept, zoals een frites-atelier of food designer en geeft toegang aan het publieke dakterras. Wijk en stad kunnen hier van bovenaf bekeken worden. Zo vindt de interactie tussen gebouw en omgeving op meerdere niveaus plaats.
2architecten en MVD architecture hebben in dit project de samenwerking gezocht om ieder vanuit zijn eigen ervaring en expertise, gezamenlijk tot het beste plan te komen.
Wil je de volledige projectpresentatie lezen, in de vorm van een glossy tijdschrift, klik dan op deze link.