Kerkje

transformatie

 

Kerkje

Voorstel voor de transformatie van een jaren ’50 kerk in Eindhoven. De kerk bestaat uit een karakteristieke kerkzaal met een voorbouw. De voorbouw zal verwijderd worden, maar de kerkzaal wordt hersteld en getransformeerd naar een plek met gemengd gebruik. Een plek waar bewoners van de omliggende buurten terecht kunnen.
Naast de kerk wordt een nieuw, slank gebouw opgetrokken met appartementen. De organische vorm van deze ‘toren’ sluit goed aan bij de hoofdvorm en het afgeronde metselwerk van het kerkzaaltje. Door uitbundig groen toe te voegen aan de balkons zal het goed opgaan in de groene parkomgeving.
Het karakter van de kerkzaal is introvert en bescheiden. Daarnaast staat het uitbundige, relatief grote, extraverte woongebouw. Er wordt een derde element geïntroduceerd om deze twee volumes bij elkaar te brengen.
Een doorlopende luifel ‘omarmt’ de beide gebouwen en smeedt die tot een ensemble. Daarbij wordt een stukje van het park overkapt, waardoor daar een plek ontstaat om te vertragen en ontmoeten.
Aan de kerkzaal worden enkele glazen uitbouwtjes toegevoegd die dienen als entree en bij-ruimte. De begane grond van de ‘toren’ wordt zeer transparant uitgevoerd waardoor vrij doorzicht naar het park mogelijk blijft.

Gegevens

Opdrachtgever: ontwikkelaar
Locatie: Eindhoven
Type: Transformatie
Vloeroppervlakte: –
Status: Ontwerp