Woonhuis en werkplaats, NRE-terrein Eindhoven

particulier

 

Woonhuis en werkplaats, NRE-terrein, Eindhoven

Op het terrein van de voormalige gasfabriek in Eindhoven wordt een levendige stadswijk gerealiseerd. Een van de projecten betreft de bouw van een woonhuis en werkplaats op een langgerekte kavel. Het woonhuis staat aan de Patrijsstraat. De werkplaats richt zich juist op het NRE-terrein, aan de kant van een nieuw te vormen pleintje in het hart van de wijk.
De twee gebouwen omsluiten een patio waar de tuin en twee parkeerplaatsen zijn ingepast. De patio wordt begrensd door een hoge gemetselde tuinmuur, waardoor de indruk van een volledig bebouwd perceel ontstaat.
De woning krijgt een zeer open en ruimtelijk karakter. De begane grond is vormgegeven als een grote open doorlopende ruimte waarin een ruime woonkeuken is ondergebracht en bergruimte langs de wand tegen de perceelgrens. De trap naar de verdieping is vrij in de ruimte geplaatst en schermt een studeerruimte af van de keuken. Op de eerste verdieping is een knusse zithoek gesitueerd, die via een verruimde vide naast de trap in verbinding staat met de leefkeuken. Deze kamer is voorzien van twee Franse balkons. De andere helft van de verdieping is gereserveerd voor de ouderslaapkamer met badkamer en inloopkast. Op de bovenste verdieping ten slotte zijn twee kinderslaapkamers, een logeerkamer, een tweede badkamer, wasruimte en technische ruimte ingepast.
In de werkplaats worden fietsen gebouwd. De entree ligt aan het nieuwe pleintje en geeft toegang tot een open ruimte met ontvangst- en werkruimte. Door middel van een vide staat de begane grond in contact met de eerste verdieping waar een tweede open werkruimte onder een shed-dak is gemaakt.
In het ontwerp wordt op diverse manieren verwezen naar het industriële verleden van het NRE-terrein en de aanwezige historische bebouwing. Zo is er gekozen voor een sobere baksteen architectuur. Er is ‘ornament’ en ritme in de gevel toegevoegd door het toepassen van betonnen spatplinten, het maken van vlakken van teruggehouden metselwerk, een insnoering net onder de dakrand en het gebruik van stalen lateien bij de grote gevelopeningen. Deze elementen zijn in veel van de oude fabriekspanden op het terrein aanwezig. In de werkplaats is de verwijzing naar het industriële karakter van het gebied het meest expliciet gemaakt door de toepassing van een sheddak. Er wordt gekozen voor een zand-gele baksteen. Deze kleur wijkt af van de overheersende bruin-rode kleur van de historische fabriekspanden. Het zorgt voor een lichte, vriendelijke uitstraling en brengt helderheid over wat er al op het terrein was en wat er nieuw aan toegevoegd wordt.
In zowel de woning als de werkplaats zijn grote glasvlakken voorzien op het zuid-oosten. De gevel ‘sluit’ zich geleidelijk naar de noord gerichte kant. Daarmee opent het gebouw zich duidelijk naar het NRE-terrein terwijl het aan de kant van de Patrijsstraat voor een sober en rustig gevelontwerp zorgt. Over de volle lengte van het perceel wordt tegen de (tuin-)muur een geveltuin gemaakt.
De verschillende uitgangspunten resulteren in een sober en eenvoudig ensemble, op een eigentijdse manier refererend aan het industriële verleden van het NRE-terrein en het vormt daarmee een passende aanvulling op de aanwezige bebouwing.

Gegevens

Opdrachtgever: Particulier, Eindhoven
Locatie: NRE-terrein, Eindhoven
Type: Wonen, werken
Vloeroppervlakte: 200 + 125m²
Status: Definitief ontwerp